Zanimljivosti o kišobranima

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o kišobranima:

Prvi kišobrani

Reč kišobran potiče od latinske reči „umbros“ što znači hlad ili senka.

Moderno prihvaćeno kišobrane počelo se širiti Evropom sredinom 18. veka. Do tada, kišobrani su se posmatrali kao ženski modni dodatak.

Prvi čovek koji je javno nosio kišobran bio je Englez Jonas Hanvai. Njegov uticaj konačno je predstavio kišobran muškoj populaciji Engleske, a ubrzo i nakon celog sveta.

Moderni kišobrani svojim dizajnom su upečatljivo slični modelima koji su se koristili u drevnoj Grčkoj i Rimu.

Tehnološki napredak 20. veka omogućio je stvaranje mehanizama i materijala koji su sastavni deo modernih kišobrana.

Trenutno na tržištu postoji mnogo vrsta kišobrana – tradicionalni, automatski, kompaktni, kišobrani, kišobrani i kišobrani (mogu poslužiti kao štap za hodanje ili štap).

Kišobrani predstavljaju važan deo mode.

Kišobrani su se našli u mnogim novim oblastima savremenog života, na primer kao ukras mnogih egzotičnih koktela i pića.

Moderni kišobrani presvučeni su teflonom, što njihovu nadstrešnicu čini vodootpornom.

Kišobrani se mogu koristiti kao ofanzivno i odbrambeno oružje. Francuski predsednik Nicolas Sarkozi prvi je počeo da koristi kišobran presvučen kevlarom kao deo svojih bezbednosnih mera.

Kišobran se može ofanzivno koristiti kao oružje ili njegova osovina može efikasno sakriti tajnu oštricu. Poznato je da savremene bezbednosne agencije modifikuju kišobrane u svoje tajne svrhe. Na primer, bugarskog pisca disidenta Georgija Markova 1978. godine ubio je agent KGB-a koji je u svom izmenjenom kišobranu nosio smrtonosni otrov.

Mnoge religije su usvojile kišobrane i suncobrane kao deo svojih ceremonija i povorki.

Jedan od najpoznatijih šešira koji služi kao neka vrsta velikog suncobrana je meksički sombrero (što se može prevesti kao „proizvođač senki“).

Tokom 19. veka, evropska moda je zahtevala da kišobrani moraju biti u sredini osovine, držeći usmerene ka zemlji. Englesko plemstvo preferiralo je kišobrane od plave ili zelene svile.

Čelični rebrasti kišobrani izumio je 1852. godine Samuel Fok.

Nakon što se povredio u ratu, Hansu Hauptu je bilo teško da istovremeno nosi kišobran i koristi štap, pa je odlučio da sam pokuša da pronađe rešenje. Rezultat?
Prvi kišobran sa sklopivim okvirom – savršeno se uklapao u njegovu torbu i uvek je bio pri ruci kad bi počela kiša!
Zahvaljujući maloj veličini, Hans ga je prirodno nazivao svojim malim „Knirps“, odakle je i ime brenda „Knirps“ – što je na nemačkom jeziku nežni izraz za malo dete ili „sitnu majčicu“.
Bremshei & Co su 1928. godine videli veliki potencijal za takav proizvod i pomogli u izradi prvog modela ovog inovativnog džepnog kišobrana. Ovo je bio početak nove ere i uskoro su razvijeni modeli u širokom spektru različitih veličina, oblika i boja. Knirps kišobrani na Instagramu. Godišnje se u Sjedinjenim Državama proda preko 33 miliona kišobrana
.

Prva upotreba jednostavnih suncobrana (suncobrana) napravljenih od 3-4 hiljade godina starih Egipta i Asirije. Tačno vreme izrade suncobrana od prirodnih materijala (lišće palme) nije poznato, mada naučnici pretpostavljaju da su se koristili od zore ljudske civilizacije.

Tokom prvih hiljadu godina života suncobrani su smatrani simbolom bogatstva i moći. Mnoge civilizacije su praktikovale tradiciju prikazivanja egzotičnih i složenih suncobrana svojih vladara.

Prvi vodootporni kišobrani stvoreni su u drevnoj Kini, pre više od 3 hiljade godina. Mnogi azijski vladari pokazali su svoju moć višeslojnim suncobranima koji su ponekad imali i do 20 nivoa zaštite.

Otprilike od 1000. pne. Do 400. godine nove ere, mali i sklopivi suncobrani (po svom dizajnu gotovo identični modernim kišobranima) predstavljali su jedan od modnih dodataka žena u Grčkoj i Rimu.

Da li ste znali da je 10. februara Nacionalni dan kišobrana?

Naša pordavnica kišobrana.